37,9004$% -0.15
41,0344€% -0.23
49,1151£% 0.02
3.798,28%-0,33
3.116,40%-0,23
9.659,48%0,49
Myanmar’ın askeri yönetimi, 1.000’den fazla kişinin ölümüne yol açan depremin ardından cumartesi günü yüzlerce yabancı kurtarma personelinin ülkeye girmesine izin verdi. Bu, yoksul ve savaşla boğuşan ülkede son yılların en ölümcül doğal afetiydi.
Myanmar’daki askeri yönetim, cumartesi günü yaptığı açıklamada ölü sayısının 1.002’ye yükseldiğini söyledi.
Komşu Tayland’da da deprem nedeniyle başkent Bangkok’ta inşaat halindeki bir gökdelen yıkılırken, en az dokuz kişi hayatını kaybetti.
Myanmar’ın ikinci büyük şehri Mandalay’da hayatta kalanlar, yetkililerin yokluğunda ve ağır makinelerin olmaması nedeniyle hala mahsur kalanları kurtarmak için Cuma günü çıplak elleriyle kazı yaptılar.
Cumartesi günü Bangkok’ta, Myanmarlı işçiler de dahil olmak üzere 47 kişinin kaybolduğu veya enkaz altında kaldığı 33 katlı kulenin çöküşünün ardından kurtarma çalışmaları devam etti.
ABD Jeoloji Servisi’nin tahmini modellemesi, Myanmar’daki ölü sayısının 10 bini aşabileceğini ve kayıpların ülkenin yıllık ekonomik çıktısını aşabileceğini tahmin ediyor.
Myanmar’daki cunta lideri Kıdemli General Min Aung Hlaing, uluslararası yardım çağrısında bulunmasının ardından bir gün önce depremin merkez üssüne yakın Mandalay’a gitti. Deprem, binaların yıkılmasına ve bazı bölgelerde yangınların çıkmasına neden oldu.
Cunta, devlet medyasına yaptığı açıklamada, Min Aung Hlaing’e atıfta bulunarak, “Devlet İdare Konseyi Başkanı, yetkililere arama ve kurtarma çalışmalarını hızlandırmaları ve acil ihtiyaçları gidermeleri talimatını verdi” dedi.
HAVAALANLARI KAPALI
Myanmar’daki muhalif Ulusal Birlik Hükümeti’nin yaptığı ilk değerlendirmede, depremde en az 2 bin 900 bina, 30 yol ve yedi köprünün hasar gördüğü belirtildi.
2021’de iç savaşı tetikleyen darbeyle ordu tarafından devrilen seçilmiş sivil hükümetin kalıntılarını da bünyesinde barındıran NUG, “Önemli hasar nedeniyle Naypyitaw ve Mandalay uluslararası havalimanları geçici olarak kapatıldı” dedi.
Myanmar’ın başkenti Naypyitaw’daki havaalanının kontrol kulesinin çökmesi sonucu kullanılamaz hale geldiğini, konuya yakın bir kaynak Reuters’a söyledi.
Myanmar cuntası sözcüsü yorum talebine yanıt vermedi.
Çin devlet medyası, Çinli kurtarma ekibinin Mandalay ve Naypyitaw’a yüzlerce kilometre uzaklıktaki Myanmar’ın ticari başkenti Yangon’daki havaalanına ulaştığını ve otobüsle ülkenin iç kesimlerine doğru seyahat edeceğini bildirdi.
Çin’in Myanmar Büyükelçiliği, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in cunta lideriyle telefonda görüştüğünü ve Pekin’in çadır, battaniye ve acil tıbbi yardım çantaları da dahil olmak üzere 13,77 milyon dolar değerinde yardım sağlayacağını söyledi.
Myanmar ordusuyla sorunlu ilişkiler yaşayan ve Min Aung Hlaing de dahil olmak üzere Myanmar ordusu yetkililerine yaptırım uygulayan ABD, bir miktar yardım sağlayacağını söyledi.
Myanmar devlet medyasına göre, Hindistan’dan gelen yardım malzemeleri de askeri bir uçakla Yangon’a ulaştı ve Hindistan hükümeti de 40 tonluk insani yardım taşıyan gemileri gönderdiğini duyurdu.
Rusya, Malezya ve Singapur da uçak dolusu yardım malzemesi ve personel gönderiyordu.
Myanmar’ı da içeren 10 ülkeden oluşan bir blok olan Güneydoğu Asya Milletleri Birliği, insani yardıma acil ihtiyaç olduğunu kabul ettiğini söyledi. Grup, bir bildiride “ASEAN yardım ve kurtarma çabalarını desteklemeye hazırdır” dedi
Güney Kore, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Myanmar’a ilk etapta 2 milyon dolarlık insani yardım sağlayacağını duyurdu.
‘YARDIM GELMİYOR’
Selden en çok etkilenen bölgelerdeki halk yardıma muhtaç durumda.
Cuma günü öğle saatlerinde meydana gelen deprem, Myanmar’ın Mandalay çevresindeki merkez ovalarından doğuda Şan tepelerine kadar uzanan geniş kesimlerini etkiledi. Bu bölgelerin bir kısmı cuntanın kontrolü altında değil.
Mandalay’da güvenlik endişeleri nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir bölge sakini, kurtarma çalışmalarının felaketin boyutuyla baş edemediğini telefonla bildirdi.
“Birçok insan mahsur kaldı ama yardım gelmiyor, çünkü insan gücü, ekipman veya araç yok” dedi.
Merkez üssünden 1.000 km (620 mil) uzakta bulunan Bangkok’ta yetkililer, Cumartesi günü çöken kulenin enkazı altında kalan inşaat işçilerini bulmak için ekskavatörler, insansız hava araçları ve arama kurtarma köpekleri kullanarak çabalarını sürdürdü.
Tayland Başbakan Yardımcısı Anutin Charnvirakul, hayatta kalanları aramak ve hayatını kaybedenlerin cesetlerini çıkarmak için tüm mümkün kaynakların seferber edildiğini söyledi.
“Her zaman umudumuz var,” dedi muhabirlere. “Hala gece gündüz çalışıyoruz.”
39 yaşındaki Chanpen Kaewnoi, annesi ve küçük kız kardeşinin çalıştığı inşaat halindeki binanın çöktüğüne dair haberleri gördükten sonra cuma günü öğleden sonra aceleyle yanına geldiğini söyledi.
“Kız kardeşimi aradım ama kaç kez aradıysam da bağlantı sağlanmadı” dedi.
Kendisi de bir inşaat işçisi olan Chanpen, “Annem ve kız kardeşimi beklemek istiyorum,” dedi. “Onların yüzlerini tekrar görmek istiyorum.”
Belediye yetkililerine yardımcı olan Tayland Mühendisler Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Anek Siripanichgorn, bu tür depremlerin nadir görüldüğü bu metropolde, konut kuleleri de dahil olmak üzere 5.000’e kadar hasarlı bina olabileceğini söyledi.
“Yüzlerce vakayla karşı karşıyayız,” dedi. “Potansiyel tehlikenin olduğu vakalar görürsek, derhal mühendisler göndereceğiz.”
Büyük Kalabalıklar Adalet İçin Toplandı